4 tips til hvordan du unngår ID-tyveri

I fjor opplevde over 150 000 nordmenn at noen brukte identiteten deres til å begå straffbare handlinger, ifølge Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Det kan lønne seg å forsikre seg mot ID-tyveri, men også å ta visse forbehold i behandling og oppbevaring av sensitiv informasjon. Her er fire enkle steg for hvordan du unngår ID-tyveri.

1. Fødselsnummeret er alt de trenger

Fødselsnummeret ditt står svart på hvitt på alle ID-kort. Overlat derfor ikke kortene til fremmede. Sørg for å makulere kort når de skal kastes, det gjelder også papirer og post. Ikke del nummeret gjennom ukrypterte SMS-er, e-poster eller sosiale medier, og si det heller ikke høyt over telefon til instanser som ikke har krav eller behov for å vite det.

2. Velg en solid postkasse med lås

Posten vi mottar i dag er mer verdifull enn noensinne, som pass, førerkort og bankkort med bilde. I løpet av de siste årene har det, ifølge NorSIS, forsvunnet 600 pass i posten årlig. Postkasser er viktige verktøy for ID-tyver, med de færreste velger postkasse med lås til tross for at både Posten Norge og politiet anbefaler det. Har du en postkasse med lås vil du også raskt merke om noen har brutt opp låsen for å ta noe i postkassen. Alle våre postkasser kan låses, og vi anbefaler en postkasse med sylinderlås eller elektronisk lås for best kontroll på posten din.

3. Hold passord hemmelige

Pass på kodebrikken din og gi aldri fra deg ditt personlige passord til verken BankID eller andre tjenester.

4. Pass på mobil, PC og lommebok

Sørg for å sperre alle kort hvis noen stjeler lommeboken din. Det kan lønne seg å aktivere region- og kredittsperre på bankkortene dine via nettbanken. Da hindrer du at kort som kopieres eller blir stjålet misbrukes i utlandet.

Det er ikke bare lommeboken vi bærer med oss av høy verdi. Alle de elektroniske dingsene våre inneholder ofte mye sensitiv informasjon, og de kan benyttes til betaling av varer og tjenester. Oppbevar mobil, nettbrett og PC tett til brystet, og lag deg en back-up plan for hva du skal gjøre om du mister eller blir frastjålet elektronikken. Hackernes verste fiende er fersk og trygg programvare, så sørg for å holde enhetene dine oppdaterte.

Vi brukte disse produktene: